Stefaan Decroos - Praktijk Psychotherapie


Hundelgemsesteenweg 120 9000 Gent
0472877862 Klik om te bellen

Over Stefaan Decroos - Praktijk Psychotherapie

THERAPIE

Er bestaan verschillende soorten psychotherapie, ze zijn er in alle kleuren en geuren. Ikzelf ben een “emotion focused” (emotiegerichte), “existentiële” therapeut. Dat vraagt om een woordje uitleg…

Veilige relatie. Het aangaan van een veilige, gelijkwaardige relatie is de basis voor beweging, verandering, groei. De therapiekamer is in de eerste plaats een plek van ontmoeten. Ik vind het belangrijk dat jij je op je gemak, vrij, ‘thuis’ voelt bij mij, dat je vanuit veiligheid kunt spreken over wat je belemmert, bezwaart, boos, bang, enz. maakt. Wanneer het contact tussen ons niet goed aanvoelt, is het fijn daarover te kunnen spreken.“Alle werkelijke leven is ontmoeting” (Martin Buber)

Cliëntgericht. Ontmoeten is ook ont-moeten. De focus in de therapie ligt steeds op jouw unieke mens-zijn, op wat voor jou, als cliënt, het meest belangrijk is. Samen maken we tijd, staan we stil bij wat jou – in relatie tot jezelf, tot anderen, tot het leven – raakt. We kijken door jouw persoonlijke bril totdat je van binnenuit kunt zeggen dat je contact ervaart met waar jouw klachten of zorgen precies om gaan.

Emotiegericht. Veel in het leven laat zich niet begrijpen. We geven grotere aandacht aan wat jij ervaart, gewaarwordt, hoe de dingen binnenin jou aanvoelen. Emoties bevatten een schat aan informatie; ze vertellen ons wat we willen of nodig hebben, ze gidsen ons. We staan stil bij deze gidsen – bij wat je kwaad, verdrietig, moedeloos, bang, hoopvol, enz. maakt. Dit aandacht geven aan gevoelens kan moeilijk en ongewoon zijn. Als therapeut probeer ik je hierbij de nodige tijd en steun te bieden. Wanneer je je bewust wordt van (eerder afgewezen of weggeduwde) emoties, ze in alle veiligheid doorleeft, ze soepeler reguleert, er woorden en betekenis aan geeft, leer je onderweg anders tegen jezelf, jouw relaties, jouw leven aan te kijken.

Existentieel. Belangrijke levensthema’s kunnen aan bod komen in de therapie: vrijheid, verantwoordelijkheid en keuze, dood en beperkingen van het leven, eenzaamheid en verbinding, zingeving en zinloosheid, spiritualiteit,….

PRAKTISCH

Je kan me mailen of bellen om een eerste afspraak te maken. Mocht je per telefoon niet onmiddellijk antwoord vinden, spreek dan gerust een boodschap in. Ik bel je snel terug.

Tijdens een kennismakingsgesprek verkennen we je hulpvragen; wat zijn je voornaamste klachten, zorgen, problemen? Wat zijn je verwachtingen, je hoop, je wensen voor de therapie? We bespreken samen of deze vorm van hulpverlening geschikt kan zijn voor jou. We maken ruimte voor praktische afspraken en eventuele vragen. Zo’n eerste gesprek biedt een eerste kans te wennen aan de context, te wennen aan mekaar. Voelt het goed, veilig aan, gaan we samen op pad?

Foto's

Stefaan Decroos - Praktijk Psychotherapie in het kort

Behandelingen

Clientgerichte psychotherapie
Emotion Focused Therapy (EFT)
Existentiële psychotherapie
Rouwverwerking
Stress en Burnout

Werkvormen

Gesprekken

Onze locatie

Logo Stefaan Decroos - Praktijk Psychotherapie

Stefaan Decroos - Praktijk Psychotherapie

Stefaan Decroos - Praktijk Psychotherapie


Hundelgemsesteenweg 120 9000 Gent
0472877862 Klik om te bellen