Artikel afbeelding

De GPS naar je geluk

"Cacao snuiven met de Rolling Stones, chocolade kikkers met crème die tandartsen gebruiken voor verdovingen (als knipoog naar de junglekikkers waarvan men zou gaan hallucineren wanneer men eraan likt), en een praline met appelsmaak eten terwijl er een verstuiver met bosgeur door de zaal wordt gesprayed." Ik krijg het water in de mond van dit artikel over "shock-o-latier" Dominique Persoone*. Passie! Inspiratie! Ik wil míjn *BLISS* ook delen!

In therapie gebruik je ook je verbeelding en senses om je eigen antwoorden te ontdekken. Je zintuigen worden je GPS, wegwijzers naar je Geluk, je zielerust vanuit die unieke Positie hier en nu in je leven en hoe jij functioneert in je omgeving, jouw Systeem. Je zintuigen wijnje bondgenoten als je gewoontes wil doorbreken of traumatische gebeurtenissen een plaats wil geven. Je wordt dingen gewaar via je ogen, je handen, je hele lichaam. Plots voel je zqqr deknoop zit. Je vindt dat draadje om het kluwen te ontrafelen en de puzzelstukjes die je plaatje vervolledigen.

Zelf wil ik geen oplossing die niet bij mij past en heb altijd mijn eigen kompas gevolgd. "Gestalt" is een visie die voor mij klopt, waardoor ik anderen nog creatiever kan begeleiden om hun eigen antwoorden te laten ontdekken. Gestalttherapei sterkt gaandeweg je inzichten, je maakt nieuwe keuzes, je slaat nieuwe paden in. Dikwijls "weet" je al waar je naartoe wil. Met een therapeut als facilitator leer je makkelijker je eigen roadmap te lezen.

Ik volg net zolang de GPS naar een nieuwe bestemming tot ik het kan op eigen inzicht en nog later op automatische piloot. Idem in therapie. Jij bepaalt waar je wilt in groeien. je krijgt instrumenten aangereikt om te exploreren in een veilige omgeving. Er is geen 'juist' pad en geen gekende uitkomst. Je moet lef hebben om in therapie te gaan, in het onbekende te durven duiken en je onderweg nieuwe gedachten, gevoelens en gedrag eigen te maken.

Elk moment opnieuw vertrek je vanuit wat je hier en nu merkt en voelt. Je kijkt naar alternatieven die je niet voor mogelijk hield, je stelt je innerlijke beelden bij en vindt onvermoede krachten in jezelf. Therapie is ook liefde. Je mag ook breekbaar, zacht en kwetsbaar zijn. Vallen en opstaan. Vele tinten grijs tussen zwart en wit kunnen alleen maar bijdragen aan je evenwicht en je meer heel laten worden.

Ik vind het een uitdaging om met jou nieuwe wegen te ontdekken. Ik zie vertrouwen van mensen terug groeien - in het leven of in anderen. Ze worden sterker om hun "kruisje" te dragen. De ene zet een stapje, de andere maakt een sprong in het onbekende. Je raakt elkaar in therapie. Die wisselwerking is Soulfood voor cliënt EN therapeut. Ik help je in therapie verbinding te maken met je innerlijke werelden van hoofd, hart en buik, zodat jij acties onderneemt, situaties en contacten die voordien vastzaten terug in beweging komen en je zielerust terugkeert.

Het is jouw tijd! Je kan na een sessie terug lachen of iets ruimer ademen. Nieuwe deuren gaan open, je hebt een enorme weg afgelegd. Dan kan je genieten. In therapie moet niets, je krijgt tools en aanwijzingen - of vragen - en je mag uitproberen tot je weet : dit is Wat ik wil, Hoe ik het wil, dit is wat ik Kan. Niet meer, niet minder. "Gelukken" is een werkwoord.

* Bron van quote : http://www.hospitality-management.nl/nieuws/dominique-persoone-met-recht-een-shock-o-latier-15349/

Artikel gepubliceerd in BLISS tijdschrift nr. 50 januari 2014. blz.34

Afbeelding : roadmap Unsplash copyright free photos N.

Op November 23, 2018