Artikel afbeelding

3 snelle tips voor meer energie!

Tip 1: Zoek je energiegevers en blok de energievreters af

Het is belangrijk om goed stil te staan bij mensen, activiteiten, omgevingen…die je energie geven. Bij veel mensen zijn de energiegevers aanzienlijk minder in hun leven aanwezig dan de energievreters. Hoe komt dit? Inventariseer in een dagboek of op een blad papier wat de dingen, mensen en activiteiten zijn waarvan jij energie krijgt en probeer systematisch energiegevers in je leven te integreren bijvoorbeeld wandelen, sauna, een boek lezen, je hobby,…

Om de energievreters te bannen is een goede dosis assertiviteit nodig maar ook dit is van essentieel belang als je een energetisch en gelukkig leven wil leiden. Tijdens de therapie kunnen we hier oefeningen rond doen om sterker je grenzen te leren afbakenen.

TIP 2: Denk positiever

Wanneer je je futloos voelt of uitgeblust, ga dan eens na wat je gedachten zijn op dit moment en schrijf ze op. Je zult versteld staan van je eigen onbewuste gedachten die je had! Gedachten hebben een enorme impact op hoe we ons voelen

GEDACHTENà GEVOELENSà GEDRAG à GEVOLG

Vaak spoken er allerlei onbewuste en automatische gedachten door ons hoofd die een kettingreactie veroorzaken, in vele gevallen een negatieve kettingreactie.

Gedachten als “Ik ga het niet kunnen” “Ik ben dat niet waard” “Dat is te moeilijk voor mij” “Ze vinden me niet leuk”, … zorgen voor negatieve gevoelens, negatieve gedragingen en negatieve gevolgen. En dit kost je bergen energie.

Schrijf je negatieve gedachten op en draai ze om naar positieve. Verander je gedachten, maak ze positiever en energetischer en kijk eens wat de gevolgen zullen zijn om je gemoed, je levenskwaliteit en energiepeil!

Tip 3: Zeg nee, nee en nog eens nee!

Hoe vaak zeg jij NEE? We hebben vaak van jongs af aan geleerd om ‘braaf’ te zijn en om mee te gaan in wat de omgeving van ons verwacht. Leer je grenzen opnieuw kennen en durf vaker eens nee te zeggen. Als je dit te weinig doet gaan anderen met jouw tijd en energie lopen en wordt er op de duur teveel van je gevraagd. Het is goed te weten waar je grenzen liggen en wat je prioriteiten zijn. Leer jezelf wanneer je ja kunt zeggen en wanneer nee.

Wees egoïstisch en denk meer aan jezelf.

Zeg rustig nee als iemand een beroep op je doet en voel je er niet schuldig over. Want doe je dingen waar je eigenlijk geen tijd voor hebt, die je totaal niet liggen óf zelfs helemaal niet leuk vindt? Dat zorgt voor spanningen en die kunnen op den duur bijdragen aan een ernstig energielek.

Op October 29, 2017