Een inclusieve praktijk is uitgaan van diversiteit
Een inclusieve praktijk. Hoe en wat?
"Wil je enkel holebi’s en transgenders als cliënten?” was één van de vele vragen die opdook toen ik voor het eerst sprak over een eigen praktijk. Mijn antwoord luidde: "allesbehalve, integendeel zelfs, gewoon inclusief!". Vaak gevolgd door een uitgebreider antwoord. Ondertussen wijd ik een hele pagina aan inclusief werken op mijn website. Wat betekent gewoon inclusief nu? Wat is een inclusieve praktijk?
Ik ben opgevoed, opgegroeid in een bepaalde omgeving die mij gekleurd heeft. Dit heeft invloed op mijn overtuigingen, denken en handelen maar tegelijk stel ik me leergierig op naar de diversiteit en verschillen bij mensen. Bij het opgroeien heb ik bepaalde privileges gekregen: ik ben een man (en verdien dus automatisch meer dan een vrouw), blank,....
Diversiteit hoort een kans en evident te zijn, in plaats van een uitdaging. Diversiteit gaat veel verder dan onze seksuele geaardheid of genderidentiteit. Dit toont zich oa. in de vorm van economische klasse, etniciteit, geloofsovertuiging, onze fysieke en mentale gezondheid,...
Toch drempels
Onderzoek toont aan dat holebi’s en transgenders vaker hulpverleners mijden. Vaak uit angst voor negatieve reacties of eerdere slechte ervaringen. Door expliciet aandacht hier aan te geven, tracht ik de drempel te verlagen.
Natuurlijk zijn hetero’s en cisgenders* welkom! Het zou maar gek zijn als je enkel zorg kan ontvangen door iemand met dezelfde geaardheid…
*Cisgender : mensen die zich min of meer, doenbaar goed voelen in hun genderidentiteit (persoonlijke beleving van hun gender) bv een man die zich man voelt
Inclusief en intersectioneel
Inclusiviteit en intersectionaliteit gaan hand in hand (voor mij toch). Intersectionaliteit of kruispuntdenken geeft ons een bril om te kijken naar privileges en achterstelling, veroorzaakt door verschillende combinaties: huidskleur, gender, geloof, sociaal economische klasse,geaardheid,… Dit vormt vaak al een bepaald deel van onze identiteit. Dit heeft (on)bewust invloed op ons dagdagelijks leven. Kruispuntdenken helpt ons nadenken over onze verworven privileges en zoomt ook in op achterstelling veroorzaakt door de snijpunten van belangrijke aspecten van onze identiteit (huidskleur,geloof, sociaal economische klasse, opleidingsniveau,...)
Door hier aandacht aan te schenken tracht ik een betere begeleiding aan te bieden waarbij de cliënt beter tot zijn recht komt en zich gehoord voelt. Een begeleiding die ook beter aansluit met de leefwereld van de cliënt.
Ik hoop dat het duidelijk is geworden hoe ik inclusiviteit tracht te waarborgen. Zowel binnen mijn begeleidingen,vormingen en trajecten hou ik hier rekening mee. Door uit te gaan van diversiteit probeer ik laagdrempelig te zijn zodat alle groepen van mensen zich aangesproken voelen voor begeleiding.
Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief door het formulier rechts in te vullen of hier te klikken.
Vragen rond individuele begeleiding
Vragen rond diensten aan non-profit
Meer uitleg over mijzelf
Op July 20, 2017