Artikel afbeelding

Word ondernemer van je eigen carrière!

De recente ontslagen bij ING roepen veel vragen op bij werkende professionals. Hoe kan ik mezelf zo positioneren dat ik - mocht het tot een ontslagronde komen - mijn kansen optimaliseer om er NIET bij te zijn en dus mijn huidige job te behouden?

De gewijzigde arbeidsmarkt doet de traditionele arbeidsverhouding tussen “werkgever” en “werknemer” kantelen in een “werknemersmarkt”. Het ingangspunt anno 2016 is niet langer een nieuwe “job met een vast contract” maar inkomenszekerheid en zelfmanagement. Waarom wachten op een sociaal plan, een volgende ontslagronde of aankondiging van reorganisatie? Daar geraak je niks mee vooruit, daar heb je niks van onder controle en dat frustreert alleen maar. Als je hier goed op voorbereid bent, kun je daar in een volgende job de vruchten van plukken.

Ziehier 4 proactieve tips:

1 – Word ondernemer van je eigen carrière

Zorg dat je je carrière leert managen als een ondernemende werkgever. Als middenkader of hoger personeel kun je jezelf positioneren door te denken en te ondernemen als een zelfstandige en onafhankelijke professional en door je werkgever als een grote klant te zien waarvoor je werkt. Daarbij is het belangrijk om mee te denken samen met je klant.

Denk samen mee met je huidige werkgever. Wat is het gemeenschappelijke doel van de organisatie waarvoor je werkt? Denk dus verder dan het doel van je eigen afdeling binnen een bedrijf. Besef dat de eindklant diegene is die het bedrijf en al zijn werknemers, inclusief uw baas, betaalt.

Denk dus na welke concrete acties je daaromtrent kunt ondernemen als organisatie en wat jouw concrete verantwoordelijkheid hierin is. Denk en handel cijfermatig.

Sluit je aan bij online beroepsgroepen en maak spontaan contact met

potentiële toekomstige werkgevers, recruteerders
maar ook met mensen uit je professionele network: leveranciers, collega’s, klanten!

2 - Stel je eigen carrièreplan op

Waar wil jij met je carrière staan binnen hier en 5 jaar? Wat is je volgende professionele doelstelling? Wat zijn de stappen die je moet ondernemen om daar te geraken? Welke praktijkgerichte opleidingen kun je gaan volgen?

Loopbaanbegeleiding kan jou hierbij helpen om jouw jobcriteria, waarden en talenten alsook je persoonlijkheid te definiëren, en een hierop aansluitend realistisch carrièreplan op te maken.

3- Werk aan je eigen personal brand

Creëer een handelsmerk van jezelf, en profileer jezelf actief als je eigen werkgever. Zet hierbij sociale media in. Maak jezelf online zichtbaar en optimaliseer je Linked In profiel, zodat headhunters en recruteerders je snel kunnen vinden, of je nu in een job zit, of op zoek bent naar een job!

Wat onderscheidt jou van een andere werknemer die solliciteert voor dezelfde functie? Wat maakt jou uniek? Waarom moet een recruteerder voor jou kiezen en niet voor die andere sollicitant?

Vraag eventueel mensen voor wie je vroeger hebt gewerkt of ze je hierbij kunnen helpen, door je hierop feedback te geven.

4- Leer vlotter omgaan met veranderingen!

Als je jarenlang gewend bent geweest dat een werkgever voor je werk zorgt en je inkomen, en opeens dreigt daar een einde aan te komen, kan je niet anders dan je aanpassen. Het boekje “Who moved my cheese” van Spencer Johnson is een echte aanrader om te lezen. Dit wereldberoemde verhaal gaat over de muizen Sniff en Scurry en de mannetjes Hem en Haw. Op een eenvoudige manier word je uitgelegd hoe angst en weerstand tegen verandering je kunnen verlammen, maar vooral: hoe je anders en vlotter kunt omgaan met snel opeenvolgende veranderingen!

Op January 4, 2017