Artikel afbeelding

4 manieren om je talenten te ontdekken!

“Doen waar je goed in bent.“

Tja, het ligt zo voor de hand, maar voor je het beseft kun je in een job rollen die niet echt bij jou past!
Iedereen heeft een uniek talent, en wie dat in zijn job kan gaan benutten, boort een eindeloze bron van voldoening aan en wordt bovendien ook sterker op zijn werk!

Maar hoe kom je er nu achter wat jouw unieke talenten zijn?
Soms is het lastig, want het kan diep verstopt zitten. Maar het is altijd te ontdekken! Ziehier 4 manieren om je talenten te ontdekken:

  • Probeer je even te bedenken wat je het liefste deed toen je een jaar of zeven was. Echt talent zit er al vroeg in en toen deed je van nature waar je goed in was!
  • Waarover vragen mensen in jouw omgeving (collega’s, vrienden of familie) jouw advies? Wat doe je vaak voor hen?
  • Wat zou je doen, moest geld geen rol spelen, en waarom precies?
  • Wat was jouw beste project ooit? Dit kan gaan van het aanleggen van jouw eigen zwemvijver zijn thuis, tot het organiseren van een event op je werk! Wat deed je toen exact, welke vaardigheden zette je toen in?

…En dat kan tot de conclusie leiden dat een radicale omslag nodig is.
Zo kan een onderwijzer bouwvakker worden, of andersom. Of een administratieve medewerker verpleegster!

En het hoeft niet altijd een radicale carrièreswitch te zijn! Binnen je job kun je vaak mogelijkheden ontdekken om accenten anders te leggen! Je kunt een nieuwe hobby opstarten naast je job, waar je je talenten in kwijt kunt. Ooit vertelde een van mijn cliënten dat hij in zijn vrije tijd trainer was in een voetbalclub. We ontdekten dat hij talent had om mensen te ondersteunen en motiveren. Hij kreeg op zijn werk een meer coachende rol, wat voor hem een wereld van verschil in welbevinden betekent!

Als je de veertig gepasseerd bent, heb je laten zien wat je kunt. Ook al had je nooit eerder je droomjob, er zitten altijd elementen in die laten zien waar je goed in bent!

Soms zou je alle veertigers toewensen dat ze hun ontslag krijgen. Of dat ze hun ontslag nemen. Gewoon, zodat ze even de tijd krijgen om te ontdekken of het werk dat ze doen, nog wel écht bij hen past!

Op January 4, 2017